Ontharingsmethoden
Ontharingsmethoden

Ontharingsmethoden

Ontharingsmethoden voor de wortel

Ontharingsmethoden voor de wortel

Met deze methoden verwijder je je lichaamshaar vanaf de wortel. Het duurt weken voordat het haar weer teruggroeit en dan is het haar meestal zachter en dunner dan ervoor. Door haartjes bij de wortel te verwijderen, kun je veel langer van een gladde huid genieten, tot wel 4 weken. Lees meer over de verschillende manieren om haartjes bij de wortel te verwijderen en de voor- en nadelen ervan.

Epileren

Hoe werkt het?

Gebruik een handapparaat met een draaiende kop met pincetten dat over het oppervlak van je huid gaat om haartjes te verwijderen.

Het beste voor:

Alle lichaamsdelen - benen, oksels, armen, binikizone en gezicht

Voordelen:

Een superglad resultaat, tot vier weken lang. Het laat geen troep achter en de nieuwe modellen worden ook geleverd met een extra hulpstuk voor het verwijderen van ongewenste haartjes van bepaalde gebieden, zoals het gezicht.

Nadelen:

Het kan misschien wat oncomfortabel aanvoelen bij gevoelige gebieden.

Beauty-rating:

Epilators verwijderen haartjes met een lengte van 0,5 mm. Bij harsen verwijder je haartjes die niet korter zijn dan 2 mm - je hoeft bij epileren dus niet te wachten op die lelijke teruggroei.

Opmerking van de dermatoloog:

'Omdat bij het epileren het haartje bij de wortel wordt verwijderd, zal het haartje bij het teruggroeien taps aflopen, zodat het er fijner uitziet. Daarnaast kan regelmatig epileren ervoor zorgen dat het aantal ingegroeide haartjes tot een minimum wordt beperkt.'

Harsen

Hoe werkt het?

Hete of koude was wordt aangebracht op de huid in de richting van je haargroei. Wanneer deze hard wordt, worden de strips op de huid geplaatst en er weer snel tegen de groei van het haar afgetrokken, inclusief het haar. Een alternatieve optie zijn voorgewaxte strips.

Het beste voor:

Benen, bikini, wenkbrauwen, oksels en bovenlip

Voordelen:

Met harsen heb je wekenlang een haarvrije huid, zodat je een poosje niet aan ontharing hoeft te denken.

Nadelen:

Het kan pijnlijk zijn. En je moet wachten totdat de haartjes lang genoeg zijn om opnieuw te kunnen harsen. Dat kan een probleem zijn als je blote benen wilt, of wanneer je een hekel hebt aan dat gevoel van groeiende haartjes. Als je het zelf doet, kan het een rommeltje worden, en als je naar een salon gaat, kan dat weer duur zijn. Ten slotte kunnen er nogal wat haartjes achterblijven na een harsbeurt.

Beauty rating:

Geweldig als je dagelijks ontharen een gedoe vindt en wanneer je bereidt bent om voor een professionele behandeling te betalen.

Opmerking van de dermatoloog:

Wanneer je harst, kan de huid erna nogal droog aanvoelen. Pas een zachte lotion toe, het liefst een met aloë vera.

Threading

Threading

Hoe werkt het?

Om elk individueel haartje wordt een dun katoenen draadje geregen. Vervolgens wordt snel aan het draadje getrokken om het haartje te verwijderen.

Het beste voor:

Kleine, gevoelige gebieden, zoals wenkbrauwen en bovenlip.

Voordelen:

Haartjes worden bij de wortel verwijderd, zodat ze maar langzaam teruggroeien. Haartjes zijn ook niet meer zo stekelig.

Nadelen:

Een vrij langzaam proces, aangezien de haartjes een voor een eruit moeten worden getrokken. Het is ook een nogal gespecialiseerde handeling, dus je hebt een goedgetrainde professional nodig.

Beauty-rating:

Ideaal voor wenkbrauwen - wanneer ze het eenmaal hebben geprobeerd, willen de meeste vrouwen niets anders meer.

Opmerking van de dermatoloog:

'Threading is niet echt traumatisch voor de huid, dus het kan goed voor bepaalde gevoelige gebieden worden gebruikt, zoals de bovenlip of wenkbrauwen.'

Methoden voor oppervlakte-ontharing

Methoden voor oppervlakte-ontharing

Met deze methoden verwijder je lichaamshaar dat boven het huidoppervlak groeit. Het is over het algemeen nogal eenvoudig, maar aan de andere kant moet je het wel regelmatig doen.

Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende ontharingsmethoden en wat de verschillen zijn.

Elektrisch scheren

Hoe werkt het?

Een klein elektrisch apparaat met een klein raster wordt over het huidoppervlak gehaald, waardoor haartjes vast komen te zitten. Mesjes bewegen zijwaarts en snijden de haartjes af aan de rand van het raster.

Het beste voor:

Benen, bikinizone, oksels

Voordelen:

Snel, veilig en omdat je het 'droog' doet, handig voor onderweg. Ook een goede keuze voor de gevoelige huid.

Nadelen:

Het 'haarloze' effect duurt echter niet zo lang als bij nat scheren. Het scheerapparaat moet ook goed worden onderhouden. Dat betekent regelmatig schoonmaken en het mesje jaarlijks vervangen.

Beauty-rating:

Prima voor een zachte en snelle ontharingsmethode.

Opmerking van de dermatoloog:

'Dit is een handige ontharingsoptie die zacht genoeg is voor vrijwel iedereen. Gebruik het echter niet wanneer je huid al geïrriteerd is door snijwondjes of uitslag.'

Nat scheren

Hoe werkt het?

Glijdende mesjes over een natte huid om het haar vanaf de huid te scheren.

Het beste voor:

Benen, oksels, bikinizone

Voordelen:

Snel, effectief, pijnloos, en het exfolieert ook droge, schilferige huid op benen, zodat ze er extra zacht uitzien.

Nadelen:

Hoewel scheren je prachtige huid onthult, moet je het wel blijven doen om dat gladde resultaat te blijven behouden.

Beauty-rating:

Een geweldige oplossing voor vrouwen met een druk leven.

Opmerking van de dermatoloog:

'Scheren is een handige optie, maar het is belangrijk om het ook goed te doen. Alleen maar water en zeep gebruiken is niet de ideale manier, omdat het voor een droge en schilferige uitstraling zorgt. Het is beter om een vochtinbrengende scheergel te gebruiken.'

Ontharingscrèmes

Hoe werkt het?

Haartjes op het oppervlak van de huid worden op chemische wijze opgelost. Wanneer de crème is aangebracht, moet deze ten minste 10 minuten intrekken. Daarna wordt de crème weggehaald door zachtjes over de haren te wrijven.

Het beste voor:

Bovenlip, bikinizone en oksels

Voordelen:

Pijnloos, goedkoop.

Nadelen:

Kan soms wat rommelig en lastig aan te brengen zijn. Over het algemeen hebben deze producten een nare geur, maar sommige zijn beter dan andere. Huidirritatie kan ook een probleem zijn. Het is dus slim om een kleine test te doen 24 uur voordat je de crème wilt gebruiken.

Beauty-rating:

Goed voor kleine oppervlakken, zoals gezicht en oksels

Opmerking van de dermatoloog:

'Als je een gevoelige huid hebt, zijn ontharingscrèmes misschien niet de beste optie, omdat de chemicaliën irritatie en allergische reacties kunnen veroorzaken. Doe eerst een kleine test, het liefst aan de binnenkant van je arm en idealiter op twee verschillende tijden, voordat je de crème over je benen of gezicht uitsmeert.'